15 мај 2009

Skadarsko jezero: pecanje i kupanje



I pored umora od dugog puta, mnogi putnici ne mogu da odole prelepom prizoru i zastaju baš ovde, praveći poslednju pauzu na samo pola sata do cilja.

Predah prave na nekoj od terasa jezerskih restorana sa kojih se pogled pruža na nacionalni park, a nakon toga veliki je broj onih koji bi morski aranžman u nekoj od soba sa pogledom na usijanu magistralu bez razmišljanja zamenili za ribarsku kućicu čiji se balkon pruža preko jezerskih lokvanja. Nestrpljiviji turisti sa manje poverenja prema neukroćenoj prirodi, ipak se vrate Skadarskom jezeru, ali sada po višoj ceni, jer im turističke agencije na moru ovaj atraktivni izlet ponude još sa vrata.

Živopisno i po mnogo čemu jedinstveno Skadarsko jezero, smestilo se u zetsko-skadarskoj kotlini, zadržavajući rekom Bojanom kontakt sa Jadranskim morem, od kojeg ga je u dalekoj prošlosti odvojio lanac visokih planina. Zbog činjenice da se nalazi na krečnjačkom području, priobalni deo jezera, ali i brojna ostrva, privlače pažnju neobičnim oblicima koje su vajali voda i vreme. Sa magistralnog puta najuočljivije i jedino nastanjeno ostrvo je Vranjina. Posljednje ribarsko selo na Skadarskom jezeru većvekovima živi istim životom, i još se uvek mogu videti starije žene koje iznose sveže uhvaćene krapove na magistralu i nude ih prolaznicima. Krap je endemska riba koja živi samo u ovom jezeru, a najviše je nalik šaranu. Izuzetnog je ukusa, prži se obično samo na ulju, ali je dimljeni pravi specijalitet koji su probali samo retki srećnici.

Нема коментара:

Постави коментар